بلاگ, درزگیر

درزگیر آکریلیک یا درزگیر سیلیکون؟

درزگیر آکریلیک یا درزگیر سیلیکون؟ هر کدام برای چه منظوری استفاده می شوند؟

درزگیر آکریلیک و درزگیر سیلیکون درزگیرهایی هستند که از نظر بافت و شکل ظاهری بسیار شبیه یکدیگر هستند. درزگیرها در هر خانه یا حتی در هر آپارتمان استفاده شده وجود دارد ، جایی که هدف این است که شکاف ها را پر کنید. اینکه یکی باشد اما از اکریلیک استفاده کنید یا سیلیکون ، به عوامل مختلفی بستگی دارد. به خصوص دوره استفاده از دو ترکیب آب بندی. در ادامه این مقاله به موارد زیر پرداخته خواهد شد:

  • درزگیر آکریلیک و درزگیر سیلیکون دقیقا چه هستند؟
  • کاربرد های آکریلیک و سیلیکون
  • مزایا و معایب آکریلیک و سیلیکون

1- درزگیر آکریلیک و درزگیر سیلیکون دقیقا چه هستند؟

اگرچه سیلیکون و آکریلیک از نظر ماهیت مشابه به یکدیگر بوده و هر دو محصول در حالت استفاده به صورت لاستیکی هستند، ولی تشخیص آنها به راحتی امکان پذیر است. قبلا به درزگیرهای سیلیکون پرداخته شده است (اینجا را ببینید)؛ آکریلیک، سیلیکونی مات و براق است که از مشتقات گچ و بتونه می باشد. این مشتقات با روغن سیلیکون ترکیب شده و درزگیر آکریلیک (ماستیک- سیلیکونایزد Siliconized) را نتیجه می دهد. با اینکه هر دو درزگیر هستند، ولی در موارد متفاوتی استفاده می شوند که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.

مقایسه سیلیکون و آکریلیک

2- کاربردهای سیلیکون و آکریلیک

تفاوت سیلیکون و آکریلیک برای افراد حرفه ای مشخص است؛ ولی به عنوان یک فرد عادی، چطور می توان فهمید که هر کدام در کجا استفاده می شوند؟ خوشبختانه پاسخ به این سوال بسیار آسان است.

سیلیکون به دلیل خاصیت ارتجاعی که دارد در محل هایی استفاده می شود که ممکن است به علت گرما و سرما جابجایی داشته باشیم. از آنجا که سیلیکون در برابر آب مقاوم است، اغلب در حمام استفاده می شود. سیلیکون بهداشتی نیز به دلیل داشتن خاصیت ضد قارچ در محل های مرطوب بهداشتی (حمام و دستشویی) استفاده می شود. یک سیلیکون خوب به طور دائم حالت الاستیک خود را حفظ می کند و بنابراین برای اتصالات در حمام، آشپزخانه و اتصالات انبساطی مناسب ترین است. به طور خلاصه از درزگیر سیلیکون برای موارد زیر استفاده می شود:

– چسباندن اتصالات انبساطی و محل های بهداشتی
– آب بندی و درزگیری اتصالات انبساطی در سطح کف و ناحیه دیوار

کاربرد درزگیر سیلیکون

آکریلیک یک ماده درزگیر الاستو پلاستیک است و خاصیت ارتجاعی سیلیکون را ندارد؛ با اینحال مزایایی نسبت به سیلیکون دارد. آکریلیک رنگ پذیر است و می تواند ترک های ریزی که در هنگام سنگ تراشی ممکن است به وجود بیاید را بپوشاند، خاصیتی که سیلیکون فاقد آن است. آکریلیک برای مواردی که بدون تماس یا تماس کم با آب است ایده آل می باشد. بنابراین از درزگیر آکریلیک برای آب بندی اتصالاتی استفاده می شود که خیلی تحت تنش و کرنش های کششی و فشاری نباشند. به ترتیب تغییرات جزئی و توسط مهر و موم اکریلیک جبران می شود. درزگیر آکریلیک به خوبی روی گچ روی دیوارها، شیشه، چوب می نشیند. به طور خلاصه از درزگیر آکریلیک در موارد زیر استفاده می شود:

– درزگیری ترک های ریز (کمتر از 1/5 سانتیمتر) و چسباندن اتصالاتی که تحت تنش و کرنش های کششی و فشاری کمی باشند
– مناسب برای اتصالات بتن به بتن، بتن سبک-متخلخل (aerated concrete)، گچ، سنگ، چوب، تخته گچ، فایبر سمنت، جعبه کرکره، پایه پنجره و …

کاربرد درزگیر آکریلیک

3- مزایا و معایب آکریلیک و سیلیکون

درزگیر آکریلیک مزایا و معایبی دارد. یک مزیت مهم آن این است که قابلیت رنگ پذیری دارد. همچنین به علت مواد استفاده شده در آن، نسبت به درزگیر سیلیکون ارزان تر است. اما یکی از معایب آن این است که اب در آکریلیک نفوذ می کند لذا نمی توان از آن در مکان های مرطوب استفاده کرد، در غیر این صورت ممکن است کپک بزند. عیب دیگر آن این است که به علت ساختار درشت تر آن نسبت به سیلیکون، گرد و غبار و کثیفی را زودتر به خود می گیرد. آکریلیک در زمان خشک شدن و هنگامی که آب خود را از دست می دهد، منقبض می شود (چروک می شود)؛ البته آکریلیک هایی که سیلیکونایزد می شوند (یعنی روغن سیلیکون به آن اضافه می شود) این اثر چروک شدکی را کاهش می دهند.

درزگیر سیلیکون نیز مزایا و معایب خود را دارد. یکی از معایب این است که سیلیکون قابلیت رنگ پذیری ندارد. با این حال، یک مزیت آن این است که یک سیلیکون خوب معمولا چروک نمی شود. مزیت دیگر آن این است خاصیت ارتجاعی خود را با گذر زمان حفظ می کند. مزیت دیگری که قبل تر بدان اشاره شد خاصیت ضد آب بودن سیلیکون است. ضمنا همانطور که در مقالات قبلی اشاره شد، هم درزگیرهای سیلیکون بودار وجود دارد و هم بدون.

درزگیر آکریلیک و درزگیر سیلیکون

4- روش استفاده از آکریلیک و سیلیکون

درزگیرهای آکریلیک و سیلیکون هر دو معمولا در بسته بندی کارتریجی بوده و توسط دستگاه های تزریق سیلیکون (گان) استفاده می شوند. بسیار توصیه می شود که پس از استفاده از سیلیکون یا آکریلیک، سطح کار با انگشت، تراز و تمیز شود (برای آکریلیک انگشت باید خیس باشد)؛ تا حباب و ترک های ریز احتمالی از بین رفته و ظاهر کار مرتب و شکیل شده و از درزگیری اطمینان حاصل شود.

در پایان

درزگیرهای آکریلیک و سیلیکون دارای مزایا و معایب و کاربردهای مختلفی هستند که بسته به محل استفاده و هدف نهایی، استفاده می شوند.

منبع: dichtstoffhandel.de

آیا این مطلب مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *